Goleman.

Peter Holvoet-Hanssen

2024, Pelckmans

[FLAPTEKST] De laatste reus, de vernietigende Goleman, is de beschuldigingen van machtswellust en controlezucht beu. Hij wil sterfelijk worden, in de huid kruipen van zijn grootste rivaal: de mens. Maar hij wil geen gehersenspoelde ‘golem-man’ zijn. Nadat hij zelfs de artificiële intelligentie heeft opgeslokt, wordt de reus als een kleine mens geboren in een doodlopende straat bij een park: Antwerpen, anno 1960. De onhandige dichter ontpopt zich tot een ontdekkingsreiziger in het eigen hoofd. De troubadour verzint een ‘Liedboek voor de grote reus’. Of is de verteller zelf door Goleman verzonnen? Deze finale voert de lezer over de hoogste toppen van de taal naar de diepste krochten in het brein van een ontsnappingskunstenaar. Dit meesterstuk neemt afscheid met een trilling van schoonheid.

111 pagina's

De wolkendragers

Peter Holvoet-Hanssen

2020, Polis

[FLAPTEKST]Is dit de zwanenzang van een troubadour? Door de urgentie der tijden geen finale maar een ‘tritonistische interventie’. ‘Krachten bundelen’ schreef Peter Holvoet-Hanssen reeds in zijn bekroond debuut (Dwangbuis van Houdini, 1998) en dit gebeurt hier op onnavolgbare wijze: samenwerkingen met andere dichters, met jong en oud, ziek en gezond — verzen (zoals in zijn stadsdichterstijd) feilloos gemixt tot fonkelingen in de duisternis.

104 pagina's

Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin

Peter Holvoet-Hanssen

2018, Polis

2e deel van de exploratie 'Liedboek voor de grote reus' en Peters poëzietestament-bij-leven (3e deel 'Goleman' verschijnt najaar 2020)

104 pagina's
Reeks: Liedboek voor de grote reus 2

Naar Nergens

Ann Cael, Kenny Callens, Peter Holvoet-Hanssen

2018, Wit.h

Publicatie van het dichterscollectief Vrijhaven, een sociaal-artistiek project van vzw Wit.h met medewerking van Peter Holvoet-Hanssen. Het collectief trekt met een gelijknamige voorstelling door Vlaanderen.

53 pagina's

Renga, gehavende stad

Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert

2017, Uriel

‘Renga, Gehavende stad’ is een graphic novel met in de hoofdrol een jonge, zoekende vrouw die door het oude Antwerpen dwaalt.
Zangeres Oriane de Carvalho stond model voor Renga. In het verhaal zingt zij op een feestje; het Renga lied brengt ode aan de rusteloosheid en aan de stad.
Kunstenaar Ludwig Lemaire bracht het verhaal tot leven naar het model van de Japanse dichtvorm renga.
Naast de vele herkenbare beelden van de stad zijn er ook literaire verwijzingen naar de Antwerpse monumenten Paul Van Ostaijen en Wannes Van de Velde.
De teksten vormen een uniek schakelverhaal, waarin de auteurs Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert met mekaar een poëtische dialoog aangaan.

80 pagina's

Gedichten voor de kleine reus

Peter Holvoet-Hanssen

2016, Polis

ouverture van Peters tweede poëziereis 'Liedboek voor de grote reus' inclusief 'de nagestuurde gedichten' in het spoor van Paul van Ostaijen, eerder opgenomen in het groepsboek 'Miavoye' (De Bezige Antwerpen, 2014, expeditie-eerbetoon-keurbundel met ook Koen Peeters, Pascal Verbeken en Koen Broucke)

72 pagina's
Reeks: Liedboek voor de grote reus 1

De reus die komt naar Haarlem

Peter Holvoet-Hanssen

2015

Peter Holvoet-Hanssen verbleef tijdens de Boekenweek van 2015 in Haarlemop uitnodiging van Kleine Revolutie Producties en de boekwinkels en de bibliotheek in de regio Zuid-Kennemerland. Hij deed daar inspiratie op voor de gedichtencyclus 'De reus die komt naar Haarlem'. Deze bundel is een aangepaste selectie uit 'Gedichten voor de kleine reus' (Uitgeverij Polis, Antwerpen). De illustratie (binnenin) toont "d'oorspronkelijke Meermin van Haarlem, in Edam opgevist en dan naar Haarlem overgebracht". Het binnenwerk vand eze uitgave  werd geprint; het omslag werd gedrukt in de Hof van Jan. De oplage bedraagt honderd exemplaren.

Mythen & tekens

Marleen De Crée, Peter Holvoet-Hanssen, Willem Persoon

2014, Uitgeverij P

Het project MYTHEN & TEKENS/MYTHS & MARKS is het resultaat van méér dan tien jaar onderzoekswerk en reizen doorheen vier culturen op zoek naar prehistorische tekeningen en gravures. Beeldend kunstenaar Veerle Rooms brengt hiermee een synthese met een eigen kijk en hedendaagse uitvoering. De beelden staan in krachtige dialoog met originele gedichten, interactief tot stand gekomen, met de auteurs Marleen de Crée, Peter Holvoet-Hanssen, Willem Persoon en Lies Van Gasse. Naar het Engels vertaald door Annmarie Sauer.

77 pagina's

Antwerpen/Oostende

Peter Holvoet-Hanssen

2012, Prometheus

dubbelbundel die na de luxe-editie m.m.v. Antwerpen Boekenstad (met naast 'De missie in Oostende', 'citybook' voor deBuren, en een stadsessay ook: in te plakken kleurfoto's en -tekeningen van Jo Clauwaert + de kortfilm-dvd 'De veer van César' naar het gelijknamige gedicht) de Antwerpse stadsgedichten bevatten en tevens de zeegedichten gepubliceerd in Het Visserijblad (Oostende was de maîtresse van de Antwerpse 'StadsPeter'), nadien uitgebracht in 1 paperback in zwart-wit (zonder de dvd); vormgeving: 'Antwerpen' door ontwerper Jelle Jespers / 'Oostende' door fotograaf-(zee)kunstenaar Jo Clauwaert

192 pagina's

De reis naar Inframundo

Peter Holvoet-Hanssen

2011, Prometheus

bloemlezing én de uiteindelijke dichtbundel (vandaar 'bloemlezing-bundel') gepuurd uit de vijf vorige exploraties die speelden met onevenwicht; Arkprijs van het Vrije Woord 2012

183 pagina's
Reeks: bloemlezing-bundel De reis naar Inframundo

Navagio. Wrakhoutgedichten

Peter Holvoet-Hanssen

2008, Prometheus

5e deel en slot van 'De reis naar Inframundo', Paul Snoek Poëzieprijs 2010

64 pagina's
Reeks: De reis naar Inframundo 5

[Zonder titel]

Peter Holvoet-Hanssen, Gwenaëlle Stubbe

2007, 234-117

Afmetingen: 23.40 x 11.60 (ingenaaid). Gesigneerd door beide auteurs. Genummerd. 117 exemplaren; deze publicatie is verschenen op 1 december 2007 n.a.v. Rozenbalkon V.

[16] pagina's

Kenias

Kenny Callens, (met medewerking van) Peter Holvoet-Hanssen

2006, Wit.h

vzw Wit.h nodigde de dichter Peter Holvoet-Hanssen uit op samen met Kenny Callens, de phoenix-mythe nieuw leven in te blazen.

Kenny verwonderde iedereen met zijn poëzieproductie. In samenspraak met Kenny puurde Peter Holvoet-Hanssen er het beste uit en liet zich inspireren om er twee extra gedichten bij te schrijven.

Deze sociaal-artistieke ontmoeting resulteerde in het werkstuk 'Kenias' en omvat naast de hier gepubliceerde gedichten, ook een performance met een kleine musical en een sketch. Het project werd voor het eerst opgevoerd op 13 mei 2006 in de Sint-Ritakerk in Harelbeke

[28] pagina's

Spina

Peter Holvoet-Hanssen

2005, Druksel

Spina werd door Uitgeverij Druksel te Gent uitgegeven op 16 april 2005. De vormgeving was van Alligator/Studio. De tekst werd gezet uit folio en gedrukt op Bioset 90 g bij Sintjoris in Merendree.

De oplage bedraagt 126 door de auteur gesigneerde exemplaren, honderd zijn bestemd voor de handel, zesentwintig voor de medewerkers en vrienden van DRUKsel.

[32] pagina's

Spinalonga

Peter Holvoet-Hanssen

2005, Prometheus

4e deel van 'De reis naar Inframundo', na een drieluik het eerste deel van een tweeluik, start waar de anti-roman 'De vliegende monnik' (Prometheus, 2004) eindigde; bevat de gedichten uit de publicaties 'Spina. Negen doornen' (Druksel, 2005) en cahier 'V' (met Theo Jansen; ABC 2004); driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008

80 pagina's
Reeks: De reis naar Inframundo 4

Laatste aanpassing: 2 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.