Wereld van de Poëzie in kaart. Het Land van Music-Hall

Peter Holvoet-Hanssen

2017, Polis

Poëziepromotieproject van het Vlaams Fonds voor de Letteren, gepresenteerd naar aanleiding van Gedichtendag 2017.

Hoezo, onze wereld is volledig gekend? Voor het eerst in de geschiedenis worden vervoering en belevenis letterlijk én figuurlijk in kaart gebracht, langs onderaardse gangen en bergtoppen. Als moderne ontdekkingsreizigers geven Peter Holvoet-Hanssen (auteur) en Brecht Evens (illustrator) een initiatie in poëzie-exploratie.  Deze sporentocht is geen essay, maar een schatkaart voor wie op zoek gaat naar beklijvende verzen en weerbarstige dichters. De Wereld van de Poëzie in kaart nodigt ons uit om gedichten te lezen met onverwachte camerastandpunten en van dichter naar dichter te zwerven. De Wereld van de Poëzie in kaart gebracht, waardoor Het Land van Music-Hall u wacht.

De gedrukte kaart bevat een verkorte versie van de volledige tekst van Peter Holvoet-Hanssen. De integrale versie kan je raadplegen op Paukeslag.org.

2 pagina's
Reeks: Spoorzoeken in de poëzie 1

Miavoye. Op bedevaart naar Paul Van Ostaijen

Peter Holvoet-Hanssen, Koen Broucke, Koen Peeters, Pascal Verbeken

2014, De Bezige Bij Antwerpen

Vier mannen raken betoverd door de poëzie en het dramatische levensverhaal van Paul van Ostaijen. Als ze in een oud boek van dichter Richard Minne een opdracht vinden, vertrekken ze op een driedaagse bedevaart. Naar het Waalse dorp Miavoye, naar sanatorium Le Vallon, waar Paul van Ostaijen in 1928 stierf aan een wegzakkend hart en verdrinkende longen.

Hun expeditie begint bij Van Ostaijens graf op het Antwerpse Schoonselhof. Na een laatste glas in zijn stamcafé Hulstkamp reizen ze met de trein naar Dinant. Daar gaat de tocht verder per bus naar Hastière, langs de verlaten grand hôtels van teloorgegane vakantiedorpen uit de belle époque aan de Maas. De bedevaarders verblijven twee dagen in Le Vallon. Ze liggen, ademen en wandelen. Ze horen er geschiedenissen waarvan ze huiveren. Ze bladeren in Van Ostaijens gedroomde dagboek.

Miavoye is een liefdesverklaring aan Paul van Ostaijen, ons ‘Zot Polleke’. Deze nooit eerder uitgevoerde expeditie blaast de dode dichter nieuw leven in. En evenzeer is het een ontroerend reisverhaal van vier jongens die zich verwonderd in het midden van hun leven bevinden. Eindelijk is er dit troostrijke gebaar voor de poëzie, een melancholieke fuck you tegen de sterfelijkheid.

189 pagina's

Laatste aanpassing: 4 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.